niedziela, 24 kwietnia 2016

Zbliża się majówka

Wielkimi krokami zbliża się majówka, a co za tym, te wszystkie "okazje"... Aby nie ulec pokusom, proponuję już teraz pomyśleć o tym, co i jak możemy przygotować. Wypad ze znajomymi na weekend i grillowanie nie zawsze musi oznaczać "tankowanie pod korek " lub dużo i tłusto.  Na grillu można przygotować na przykład szaszłyki z piersi kurczaka lub samą pierś w folii-to nada soczystość, a pod koniec tylko zrumienić bezpośrednio na klatce grillowej.  Ciekawym dodatkiem do wszelkich mięs w pikantnych nutach  może być grillowana sałatka  (przepis poniżej ), która stanie się alternatywą dla chleba. Ja osobiście uwielbiam ryby z grilla. Pyszny, pieczony pstrąg z koprem, cytryną i masłem mmmm :-). Nie zapomnijmy o najmłodszych. Co dzieci uwielbiają? Odpowiedź jest prosta - czekoladę! Im możemy zaserwować banany pieczone z czekoladą deserową-również z grilla. Z banana ściągamy jedna część skórki tak aby nie zerwać całkiem i pomiędzy skórkę i owoc wciskamy kostki czekolady, następnie do folìi i na ruszt :). Co do alkoholi podczas takich wypadów ciężko. ... tu już musi zadziałać silna wola.

Sałatka z grilla

2 bakłażany
2 papryki (zielona i czerwona)
4 pomidory
1 średnia czerwona cebula
1 pęczek pietruszki ( dodatkowo może być pęczek świeżej kolendry)
2 łyżki masła
Sól himalajska i pieprz do smaku

Bakłażany, papryki i pomidory grillujemy. Na gorąco obieramy że skórki i grubo ciachamy. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do warzyw. Zieleninę siekamy i dołączamy razem z masłem. Posolić, posypać pieprzem i wymieszać. Voìla!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz