środa, 13 kwietnia 2016

Dzień Czekolady :)

Jeden z przyjemniejszych dni w roku, zwłaszcza dla łasuchów. Na pewno są tacy, co za czekoladą nie przepadają - dziwni jacyś - natomiast dla mnie to pokarm bogów ;)
Co zrobić jak człowiek na diecie? Trzeba sobie jakoś radzić. Był tłusty czwartek, były święta wielkanocne kuszące mazurkiem, mamy i dzień czekolady. Na szczęście jest wiele przepisów na zrobienie własnej dietetycznej czekolady :) Moja mała Anulka ma alergie na mleko więc już wcześniej musiałam spróbować coś wykombinować co wygląda i smakuje jak czekolada a jednak nią nie jest :)
Tu taki przepis, z którego już nie raz korzystałam, polecam, spróbujcie sami:



Składniki
  • Olej kokosowy niefiltrowany
  • Kakao jak najlepszej jakości lub karob
  • Słodzik, stewia lub co lubisz do słodzenia. Najlepiej w płynie.
  • Opcjonalnie zmielone orzechy, szczypta chili.
  • Bakalie: orzechy nerkowca, rodzynki, żurawiny, orzechy włoskie.
Przygotowanie
  1. Olej kokosowy przekładam do miski  i dosypuję kakao lub karob.
  2. Mieszam tak długo aż olej kokosowy naturalnie zmięknie i połączy się z kakao. Nie podgrzewam.
  3. Dodaję czegoś do osłody i ew. orzechów.
  4. Opcjonalnie można spróbować trochę dobrego ostrego chilli w proszku.
  5. W foremkach do lodu układam bakalie i wypełniam je olejem kokosowym z kakao.
  6. Wkładam foremki do zamrażalnika, żeby schłodzenie było jak najszybsze, a szanse na rozwarstwienie jak najmniejsze.
  7. Kiedy już czekolada stężeje można ją przełożyć do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz