wtorek, 19 kwietnia 2016

Chleb z kaszy gryczanej

Wczoraj w Essence rozmawiałyśmy z Panią Renatą o jedzeniu. O kolorowych kanapeczkach, o słodyczach, lodach itd Mmm pyszności. Dosyć ryzykowne takie rozmowy bo chciałoby się wyjść z gabinetu i biec do piekarni albo fast foodu. Na szczęście zaraz po icoonie miałam wizytę z Panią Pauliną, na której wadze pokazało się prawie dwa kilogramy mniej i momentalnie ochota na wszystko zabronione mi odeszła. Ufff.
Przy okazji rozmów o jedzeniu, Pani Renata wspomniała o chlebie z kaszy gryczanej. Zaciekawił mnie. Przeszukałam internety i oto jest. Dzielę się z Wami bo podobno bardzo dobry. No i jak najbardziej fit:)

źródło: tutaj

Składniki:
* Kasza gryczana niepalona (500g)
* Woda (700ml + do uzupełnienia)
* Sól (najlepiej himalajska) – płaska mała łyżeczka)
* Ziarna i bakalie według smaku np len, słonecznik, żurawina (łącznie garść)
Przepis:
1. Kaszę płuczemy dwukrotnie na sicie i wkładamy do miski.
2. Zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny.
3. Po tym czasie dolewamy wodę aby kasza była pod jej powierzchnią. Znów odstawiamy. Na dwa dni.
4. Po dwóch dniach dodajemy łyżeczkę soli i garść ulubionych bakalii lub ziaren.
5. Następnie miksujemy kaszę na gładką masę i odstawiamy na 12 godzin.
Jeśli zmiksujesz kaszę rano to chleb upiecz wieczorem. Jeśli miksujesz wieczorem to chleb upiecz rano.
6. Po 12 godzinach przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku w temperaturze 200’C.
Bon appetit:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz